972 31 37 07 info@hortal.net

Campanya contra la contaminació – L’iniciativa “Respira Vida”, de l’OMS, ofereix informació per a sensibilitzar als ciutadans i recursos per a les autoritats locals en la lluita contra la polució.

Una de cada nou morts a l’any és a causa de la contaminació de l’aire, factor determinant, a més, de malalties cardiovasculars.

És per aquest mout que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Programa Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) han llançat la campanya “Respira Vida”.

La campanya ens ofereix als ciutadans, però també a les autoritats locals, mitjançant un lloc web una sèrie de recursos, com ara informació sobre una ciutat concreta.

Contaminació urbana

L’OMS ha destacat que el ràpid creixement urbà en moltes ciutats impacta de forma negativa a la salut i al clima. L’organisme de l’ONU ha explicat que el tràfic a les ciutats mal dissenyades, la falta d’accessos a energies netes, a més d’estils de vida sedentaris, dietes poc saludables i lesions causades per accidents de trànsit, alimenten la pandèmia mundial de malalties no transmisibles.

Tanmateix, la multiplicació de barris pobres, la degradació de la qualitat de l’aigua i la falta de clavagueram, faciliten la propagació de malalties transmeses per vectors com el Zika, a més de la diarrea que afecta als nens.

S’ha de tenir present que fa 15 anys no es tenia coneixement de la importància de la polució i la contaminació per a les malalties cardiovasculars, es pensaba que era únicament el respiratori. Els últims 15 anys ens han ensenyat que els vasos sanguinis s’inflamen i s’obstrueixen i causen malalties del cor, del cervell i d’altres parts del cos causades per la polució.

A l’esdeveniment de llançament de la iniciativa, l’OMS també va presentar una publicació sobre la salut, que descriu com la planificació de les ciutats pot ajudar a mitigar aquests riscos.